Hitta rätt bland doftnoterna

Blogg

Det kan vara svårt att hitta rätt parfym, och även om du går runt och doftar på massor av parfymer i butiker kan du fortfarande ha svårt att hitta rätt parfym för just dig. Dessutom kan du lätt bli trött i näsan. Hur gör du då för att hitta rätt parfym? Det finns många olika typer av klassifikationer, doftfamiljer, doftnoter, och koncentrationer. Läs nedan för att lära dig mer om de olika begreppen, samt få en guide till hur du bäst väljer parfym. Välj mellan hundratals olika parfymer hos www.sephora.se.

Vad är doftnoter?

Toppnoter

Toppnoter, eller huvudnoter, är dofter som utsöndras omedelbart när parfymen appliceras. Citrus, kaprifol, stjärnanis, persika, rosor, koriander, timjan, kanel och ingefära är några av de dofter som kan finnas bland toppnoterna.

Mellannoter

Mellannoterna, eller hjärtnoterna, uppträder strax innan toppnoterna klingar ut. Till deras karaktärer är de vanligen ”runda” och ”fylliga”. Lavendel, liljekonvalj, apelsinblommor, ylang-ylang, jasmin, mandel, lilja, svarta vinbär, och ros är typiska mellannoter.

Basnoter

Basnoterna uppstår strax innan parfymens mellannoter försvinner. Basnoter som mysk, bävergäll och sibet, är vanilj, sandelträ, ambra, patchouli, tonkabönor, balsam, rökelse, kåda och mossa typiska dofter bland basnoterna.

Hitta rätt koncentrationsnivå

Det vanligaste lösningsmedlet till parfymolja, är etanol eller en blandning av etanol och vatten. Parfymolja kan också spädas ut i naturligt doftande lipider, som jojoba, fraktionerad kokosnötsolja eller vax. Koncentrationen i procent per halt av parfymolja är:

  1. Parfym: 15-30 %
  2. Eau-de-Parfum (EdP): 8-15 %
  3. Eau-de-Toilette (EdT): 4-8 % 
  4. Eau-de-Cologne (EdC): 3-5 %
  5. Splash-Cologne: 1-3 %

Överkurs: Djupdyk bland doftfamiljerna

Traditionell olfaktiv klassifikation

Bland de traditionella olfaktiva kategorierna hittar vi 10 olika dofttyper.

1. Blomdofter 

Blomdofterna kan vara lätta som Cacharels Anis Anis, tunga som Diors Poison, eller ”pudriga”, som Creeds Jasmin Impératrice Eugenie från 1870.

2. Ambradofter

Till ambradofter räknas Cartiers Must, Calvin Kleins Obsession, och Laura Biagiottis Roma till denna kategori. Kryddiga orientaler är en stor undergrupp, med 1970-talsparfymen Opium (Yves Saint-Laurent) i främsta rummet.

3. Trädofter

Chanels Bois des Îles är en trädoft, liksom herrparfymerna Chanels Egoiste, och Diors Fahrenheit. 

4. Läder

Chanels Cuir de Russie från 1930-talet är en typisk och klassisk läderdoft, och Carons Tabac Blond.

5. Chypre

Gruppen uppkallas efter François Cotys parfym Chypres, som lanserades 1917. En annan chypreparfym är Guerlains fruktiga Mitsouko från 1919.

6. Fougère

Denna dofttyp är uppkallad efter Houbigants parfym Fougère Royale. Många herrparfymer tillhör denna grupp, som klassiska English Lavender (Atkinson), Old Spice (Shulton) och Guerlains Jicky.

7. Aldehydiska dofter

Den mest berömda av aldehydparfymerna är Chanel N° 5, som också var den första aldehydparfymen på marknaden. 

8. Kryddiga dofter

Kryddiga dofter är undergrupper till flera olfaktiva familjer, och utgörs av framträdande noter av kanel, muskot, peppar och kardemumma. 

9. Aromatiska dofter 

Du kan känna igen aromatiska dofter, genom att de har inslag av örtkryddor som timjan, salvia, rosmarin, och mynta.

Moderna olfaktiva kategorier

10. Blommiga blomdofter

Till denna grupp hör Chloés Chloé och Calvin Kleins Eternity.

11. Gröna dofter

Gröna dofter är en lättare, sötare och modernare variant av chypredoften, till exempel Balmains Vent Vert och Estée Lauders White Linen. 

12. Ozondofter, marin- eller havsdofter

Dessa dofter lanserades med Christian Diors Dune 1991. Även Davidoffs herrparfym Cool water tillhör havsdofter.

13. Friska dofter eller citrusdofter

”Friska blomdofter” är en stor undergrupp, med parfymer som Valentino.

14. Fruktiga dofter

Christian Diors Midnight Charm är en fruktig parfym, och DKNYs Be Delicious.

15. Gourmanddofter

Exempel är Nina Riccis Les belles de Ricci, Lolita Lempicka, och kanske den mest kända gourmandparfymen Thierry Muglers chokladdoftande Angel.

Blogg
Allt du behöver veta om mögel: Ett farligt problem i hemmet

Mögel är ett ord som ofta väcker starka reaktioner. För många är det synonymt med fuktiga källare, förstörda väggar och en oangenäm lukt. Men vad är egentligen mögel, varför uppstår det, och hur kan vi skydda våra hem mot denna ovälkomna inkräktare? Låt oss få en överblick av dess påverkan …

Radon i källare, en källare utan inredning där väggarna är kala
Blogg
Har du radon i hemmet? Detta bör du göra

Radon i hemmet är mer utbrett än många tror. Men vad är egentligen faran med radon? Radon är en radioaktiv gas som finns naturligt i marken, och som finns i små mängder i de flesta bostäder. Det är en vanlig orsak till strålskador och kan orsaka cancer om man utsätts …

Blogg
Använd LPG Gasol för offentlig sektor

För offentlig sektor finns ett flertal energikällor att välja bland. LPG gasol är ett av de mest effektiva och rent brinnande energikällorna. Inom offentliga och kommunala underhållsuppdrag behövs en stabil energiförsörjning.  Med gasol får du ren förbränning, med stabil inomhustemperatur och jämn förbrukning. Med gasol får du ett renare och …