Kan du se ditt stjärntecken med teleskop?

Blogg

För dig som älskar astronomi och inte kan få nog av de spännande fenomen som går att skåda på stjärnhimlen, tipsar jag om att köpa dig ett teleskop!

Teleskop, som även kallas stjärnkikare, är ditt viktigaste verktyg för att blicka ut mot stjärnhimlen. Med teleskop kan du se planeter, stjärnor, månen, samt olika typer av stjärnkonstellationer. Använd din kikare vid klar natthimmel för att få den optimala bilden.

Det finns ett brett utbud av allt från nybörjarteleskop till mer avancerade teleskop. Datorstyrda teleskop gör att du utan kunskap om stjärnhimlen kan navigera runt med hjälp av en databas.

Vilka är de tolv stjärntecknen?

Oavsett om du tror på horoskop eller inte, är det fascinerande att se stjärnbilder på natthimlen. Med hjälp av ett bra teleskop, och med rätt placering över natthimlen, kan du se ditt stjärntecken.

Väduren: 21 mars – 19 april 

Varm, entusiastisk, social, känslosam, stressad, impulsstyrd, aggressiv

Element: Eld

Oxen: 20 april – 20 maj 

Envis, beskyddande, lojal, tålmodig, uthållig, stabil, praktisk, realistisk

Element: Jord

Tvillingarna: 21 maj – 21 juni 

Kvick, kommunikativ, ytlig, nyfiken, självständig, modig, impulsiv, stressad

Element: Luft

Kräftan: 22 juni – 22 juli 

Föräldern, beskyddaren, bevararen, den trofaste, den lojale & sympatiske

Element: Vatten

Lejonet: 23 juli – 22 augusti 

Storsint, kärleksfull, viljestark, svarsjuk, ledare, trofast, plikttrogen

Element: Solen

Jungfrun: 23 augusti – 22 september

Blyg, självmedveten, analytisk, produktiv, kritisk, föränderlig 

Element: Jord

Vågen: 23 september – 22 oktober 

Förälskelse, charm, obeslutsamhet, förföriskhet, diplomati, social kompetens

Element: Luft

Skorpionen: 23 oktober – 21 november 

Intensiv, svartsjuk, passionerad, tystlåten, intensiv, lojal, modig, stark

Element: Vatten

Skytten: 22 november – 21 december 

Ärlig, generös, idealistisk, optimistisk, överdrivande, entusiastisk, sökare

Element: Eld

Stenbocken: 22 december – 19 januari

Tillbakadragen, blyg, trogen, pliktkänsla, ambitiös, lojal 

Element: Jord

Vattumannen: 20 januari – 18 februari 

Fredsälskare, klarsynt, intuitiv, lojal, uppfinningsrik, revolutionär

Element: Vatten

Fiskarna: 19 februari – 20 mars 

Empati, human, slarvig, vänlig, hemlighetsfull, lättpåverkad, inspirerande

Element: Vatten

Vilket teleskop passar bäst för stjärnskådande?

Kikkertland erbjuder alla möjliga typer av kikare för hushållsbruk. Läs mer nedan för att ta reda på vilket teleskop som passar dig. 

Nybörjarteleskop

I kategorin nybörjarteleskop hittar du de mest populära teleskopen för nybörjare som är enkla att börja med. Det finns många typer av nybörjarteleskop i klasserna linsteleskop, spegelteleskop, samt Cassegrain-teleskop. Samtliga teleskop köpta på Kikkertland kommer med stativ och tillbehör så att du snabbt kan komma igång.

Linsteleskop

Linsteleskop, eller refraktorer, är de klassiska teleskopen med god kontrast. De passar perfekt till att studera planeter. Linsteleskop kan du även använda som tubkikare.

Spegelteleskop

Spegelteleskop är en annan typ av klassiska teleskop. Dessa teleskop är uppbyggda med spegel i en mycket enkel design, och är alltid ett bra köp då du får en stor linsdiameter jämfört med andra typer av kikare.

Fjärrstyrda teleskop

Med ett fjärrstyrt/datorstyrt teleskop kan datorn själv styra runt på stjärnhimlen. Fjärrkontrollen i t.ex. Synscan-modellerna har över 42 000 stjärnor och stjärnbilder inlagda. Med en stjärnkikare med databas kommer du enkelt och snabbt igång med din stjärnskådning.

WiFi-teleskop

WiFi-teleskop kan du styra via smartphone eller surfplatta, och är ett modernt alternativ till traditionella teleskop. 

Dobsonian Teleskop

Dobsonians teleskop ger en otroligt stor bländare i förhållande till priset. Det är en effektiv montering av ett Newtonian spegelteleskop. Dobsonian monteringen är en box-typ montering som gör att kikare kan roteras i höjd medan basen själv roteras i azimut.

TUBUS / OTA

De teleskop som kallas TUBUS / OTA som du kan köpa på Kikkertland är av märkena Skywatcher och Celestron. Tubus säljs utan montering och stativ, så du rekommenderas att köpa till montering och stativ.

Radon i källare, en källare utan inredning där väggarna är kala
Blogg
Har du radon i hemmet? Detta bör du göra

Radon i hemmet är mer utbrett än många tror. Men vad är egentligen faran med radon? Radon är en radioaktiv gas som finns naturligt i marken, och som finns i små mängder i de flesta bostäder. Det är en vanlig orsak till strålskador och kan orsaka cancer om man utsätts …

Blogg
Använd LPG Gasol för offentlig sektor

För offentlig sektor finns ett flertal energikällor att välja bland. LPG gasol är ett av de mest effektiva och rent brinnande energikällorna. Inom offentliga och kommunala underhållsuppdrag behövs en stabil energiförsörjning.  Med gasol får du ren förbränning, med stabil inomhustemperatur och jämn förbrukning. Med gasol får du ett renare och …

Blogg
Hitta rätt bland doftnoterna

Det kan vara svårt att hitta rätt parfym, och även om du går runt och doftar på massor av parfymer i butiker kan du fortfarande ha svårt att hitta rätt parfym för just dig. Dessutom kan du lätt bli trött i näsan. Hur gör du då för att hitta rätt …